Doświadczenie 1 – Jojo w słoiku
Wsyp czubatą łyżkę sody do wysokiego słoika.
Potrząśnij, aby soda pokryła całe dno.
Nalej ok. 200ml oleju.
Ocet zabarwiamy bibułą.
Wlewaj po kropli kolorowy ocet.
Przy kontakcie octu z sodą wydzielają się pęcherzyki dwutlenku węgla.
Dwutlenek węgla unosi się powoli w oleju i wydostaje się na zewnątrz słoika.
Część pęcherzyków jest uwięziona w kropli z octem.
Gdy dwutlenek węgla wydostanie się, kropla znowu opada na dno i wytwarzają się kolejne pęcherzyki gazu.
Doświadczenie 2 – herbata jako wskaźnik
Zaparz mocną herbatę i poczekaj, aż ostygnie.
Przygotuj 3 słoiki i nalej do nich taką samą ilość herbaty.
Do jednego słoika wsyp sodę oczyszczoną.
Substancje o odczynie zasadowym powodują, że herbata robi się ciemniejsza.
Do drugiego słoika nalej łyżkę octu.
Substancje o odczynie kwasowym powodują, że herbata robi się jaśniejsza.
Trzeci słoik z herbatą służy do porównania kolorów wskaźników.
Za pomocą wskaźników można odróżnić substancje o odczynie kwasowym od substancji o odczynie zasadowym.
Ocet ma odczyn kwasowy, a soda oczyszczona ma odczyn zasadowy. Odczyn czyli pH to informacja o tym jakie jest stężenie jonów H+ lub OH–
Jeżeli stężenie jonów H+ jest większe od OH– to substancja ma odczyn kwasowy, a wartość pH jest mniejsza od 7. Z kolei substancja ma odczyn zasadowy, jeśli stężenie jonów H+ jest mniejsze od OH–. Wtedy pH jest większe od 7.