Doświadczenie 1
Do słoika wlej ocet na wysokość 2cm. Ocet można zabarwić krepiną. Dodaj 2 łyżki płynu do naczyń i zamieszaj. Nasyp czubatą łyżkę sody oczyszczonej i obserwuj co się stanie. Ze sloika „wyjdzie” piana przypominająca lawę.
Co się stało?
Po zmieszaniu sody z octem i detergentem powstała piana. Wydzieliły się pęcherzyki gazu, które zostały uwięzione w bańkach z płynu do naczyń. Gaz, który powstał to dwutlenek węgla, a jego wzór chemiczny to CO2.
Tak rośnie ciasto w piekarniku, gdy dodamy sodę lub proszek do pieczenia. Pęcherzyki dwutlenku węgla zostają uwięzione w cieście.
Piana jest przykładem tzw. koloidu. Koloid może mieć postać pęcherzyków gazu uwięzionych w cieczy, ale i cząsteczek wody uwięzionych w tłuszczu (np. masło).
Doświadczenie 2
Do słoika nalej wody na 2 cm wysokości. Zabarw ją łyżeczką farby plakatowej. Rozpuść w niej 2 łyżki kwasku cytrynowego. Nasyp czubatą łyżkę proszku do pieczenia i lekko zamieszaj. Zaobserwujesz wytwarzanie się piany jak w poprzednim doświadczeniu, nieco spokojniejsze.
2 thoughts on “Jak zrobić pianę? – 2 doświadczenia”
Sitemap
(19 listopada 2020 - 03:57)Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide
credit and sources back to your webpage? My blog is in the exact same area of interest as yours
and my users would really benefit from a lot of the information you provide here.
Please let me know if this ok with you. Many thanks!
takczysiak
(19 listopada 2020 - 18:11)Good morning,
you can quote the text from my website at recognition of authorship and link to the website