Jak zrobić kolorowy wulkan?
Wylep plasteliną foremkę po jajkach. W miseczce zalej octem kawałek krepiny w ciemniejszym kolorze. Ocet szybko się zabarwi. Następnie wlej go do „krateru wulkanu”. Dodaj płyn do naczyń i zamieszaj. Nasyp czubatą łyżkę sody oczyszczonej i obserwuj co się stanie. Z wulkanu „wyjdzie” zabarwiona piana przypominająca lawę.
Co się stało?
Po zmieszaniu sody z octem i detergentem powstała piana. Wydzieliły się pęcherzyki gazu, które zostały uwięzione w bańkach z płynu do naczyń. Gaz, który powstał to dwutlenek węgla, a jego wzór chemiczny to CO2.
Tak rośnie ciasto w piekarniku, gdy dodamy sodę lub proszek do pieczenia. Pęcherzyki dwutlenku węgla zostają uwięzione w cieście.
Piana jest przykładem tzw. koloidu. Koloid może mieć postać pęcherzyków gazu uwięzionych w cieczy, ale i cząsteczek wody uwięzionych w tłuszczu (np. masło).